mgr Marzena Szpak | Diabetolog i Dietetyk

Żmigrodzka 83/505

Specjalizacja w leczeniu: Specjalista żywienia || Lekarz prowadzi leczenie w językach: Polski PL

Doświadczenie zawodowe

Absolwentka 5-letnich studiów magisterskich na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka we Wrocławiu. Specjalizuje się w żywieniu dzieci w wieku od niemowlęcego po nastoletni, a także w żywieniu kobiet w ciąży oraz w trakcie laktacji. Od 2018 roku współpracuje z pacjentami podczas indywidualnych konsultacji dietetycznych. Tworzy jadłospisy dostosowane do stanu zdrowia oraz preferencji żywieniowych, pomagające nie tylko osiągnąć wyznaczone cele, ale także zbudować zdrowe nawyki na lata.

Zajmuje się leczeniem

W trakcie wizyt wspiera w:

  • trudnościach na różnych etapach rozwoju dziecka: niechęć do jedzenia, zbyt niska lub zbyt wysoka masa ciała, wybiórczość pokarmowa, refluks, zaparcia;
  • rozszerzaniu diety niemowląt (metodą BLW oraz tradycyjną);
  • bilansowaniu diety wegetariańskiej oraz wegańskiej;
  • bilansowaniu diety w alergiach, nietolerancjach pokarmowych, przy niedoborze żelaza i innych składników odżywczych;
  • bilansowaniu jadłospisu osób na dietach eliminacyjnych, np. bezglutenowej, bezmlecznej, bezlaktozowej;
  • przygotowaniach do ciąży oraz w jej żywieniowym prowadzeniu;
  • okresie laktacji (żywienie, suplementacja, zdrowy powrót do formy po ciąży, wpływ diety matki na zdrowie i samopoczucie dziecka);
  • dietoterapii chorób tarczycy;
  • dietoterapii cukrzycy typu II oraz insulinooporności;
  • dietoterapii chorób przewodu pokarmowego;
  • dietoterapii nadwagi i otyłości.

Szkolenia i prace naukowe

Szkolenia i prace naukowe: Współautorka książki “Rozszerzanie diety niemowląt”, będącej kompendium wiedzy na temat wprowadzania pokarmów uzupełniających do diety dziecka. Szkoliła rodziców i specjalistów biorąc udział w projektach takich jak m.in.: Konferencja “Specjaliści 0-6: Praktycy-Praktykom”, klub online dla rodziców Parentflix.pl, platforma szkoleniowa dla nauczycieli_ek “Ważne Treści”.

Inne: W swojej codziennej pracy kieruje się zdroworozsądkowym podejściem do diety, stale aktualizuje wiedzę oraz prowadzi edukację żywieniową opartą na najnowszych wynikach badań, zgodną z Evidence-based medicine (medycyna oparta na dowodach naukowych).